Arne Jacobsens Svanen

Med inspiration fra naturens skabte Arne Jacobsen i slutningen af 1950´erne en af de mest efterspurgte og elskede danske designklassikere: Svanen. De runde kurver og det elegante design kan løfte ethvert hjem, kontor eller lobby til nye højder. Designet er ganske enkelt definitionen på god smag.

Svanen er en af Arne Jacobsens klassikere. Den kom til verden, da den danske designer skulle designe Royal SAS Hotel i København i 1958. I forbindelse med arkitekturen af selve hotellet, designede Arne Jacobsen også alt interiøret. Stolen Ægget, som oftest ses sammen med Svanen, blev også designet i denne forbindelse.

Svanen er en smukt designet stol, som kan fås både som original fra Fritz Hansen eller som Svanen kopi fra irske webshops.

Inspiration fra naturen

Inspiration til Arne Jacobsens Svanen

I designet af Svanen er som navnet antyder, fundet masser af inspiration fra naturen. Arne Jacobsen var ofte inspireret af naturen, når han designede sine møbler. Den populære stol skal forestille en svane, der flyder elegant på vandet. Når du kigger på en svane, som på billeder her, er det nemt at se ligheden.

Det elegante og rene look kommer virkelig frem i sin simpleste form i denne stol. Da den kom frem var det en innovativ og banebrydende stol, der hurtigt blev populær. På grund af det simple design, der rammer lige i hjertet på alle der elsker den skandinaviske minimalisme og elegance, er det stadig en topmoderne stol. Den går aldrig af mode, og passer ind til ethvert dansk hjem.

Kan du få Svanen stolen til en lavere pris?

Har du altid drømt om at få Svanen til dit hjem? Eller har du lige for nylig kastet din kærlighed på stolen? I begge tilfælde har du sikkert kigget på prisen og set, at den som mange andre populære designklassikere ligger i den dyre ende. Hos de førende danske møbelkæder ligger svanen i sort læder til omkring 40 – 45.000 kr., polstring med hvid eller rustikt læder koster 50 – 55.000 kr., mens stolen i stof har en pris på omkring 25-30.000 kr.

Mange danskere kan have svært ved at betale den fulde pris for Svanen, for selvom danskere typisk går meget op i deres hjem og prioriterer det højt, så er det stadig mange penge, der skal hostes op med. Derfor vælger mange at undersøge muligheder for køb af kopimøbler.

”Kopimøbler” klingrer måske dårligt for mange, men det er vigtigt at sætte sig lidt ind i, hvad det egentlig betyder. Hvilket er formålet for denne side. I Danmark er der en ophavsret på de forskellige designklassikere på 70 år efter designerens død. Det betyder, at designet ikke må kopieres indtil disse år er passeret. I Irland er der dog andre regler, hvilket betyder, at designet kun er beskyttet i 25 år. Derfor er det helt lovligt at købe kopimøbler i Irland. Når man køber de originale møbler betaler man udover det gode håndværk og lækre materialer også for at få det fra den originale producent. Når vi snakker om kopimøbler betaler for man for selve produktet og ikke for ”brandet”. Det er forskellige fra person til person, hvad der er den rigtige løsning, og hvad man ønsker og har råd til at betale for.

Pris Svanen læder Svanen stof
Fritz Hansen Original Ca. 40.000 DKK Ca. 25.000 DKK
Brugt/second-hand Stand og pris er helt afhængig af den enkelte handel. Vær meget opmærksom, hvis du vælger denne mulighed.
Replika (lovligt fra Irland) Ca. 7.500 DKK Ca. 4.500 DKK

Svanen kopi og original – er der forskel?

Arne Jacobsens Svanen

Hvis du overvejer at købe Svanen stolen i kopi, går dine betænkeligheder muligvis på, om der er store forskelle på den originale stol og kopien. En fagpersons trænede øje vil muligvis kunne spore nogle enkelte detaljer i syningerne eller andre småting. Der er dog ikke nogen forskelle, som man almindeligvis vil lægge mærke til, så hvis det er udseendet du har betænkeligheder ved, er det i hvert fald ikke det, der skal holde dig tilbage.

I praksis fungerer produktionen af designmøbler som fx Svanen meget lig hinanden uanset om det er hos patentholderne eller replica-forhandlerne. Fabrikkerne ligger i Asien eller Østeuropa i begge tilfælde, produktionen foregår efter de samme modeller og teknikker 0g materialerne er de samme.

Svane-stolen som brugt eller kopi

Svanen stolene kommer meget sjældent på tilbud, så hvis du vil have designstolen til en lavere pris, vil dine muligheder ligge i valget mellem en Svanen kopi eller en brugt udgave af stolen. En brugt stol kan du blandt andet finde på sider som Den Blå Avis eller på auktioner eller lignende. Når du køber fra ukendte private forhandlere, skal du altid sikre dig, at det ikke er stjålne varer. Salg af brugte designmøbler er desværre en af de grupper, hvor rigtig mange risikere at købe stjålne varer. Selvom den skulle være god nok kan standen varierer meget, og du har ingen garantier. Ønsker du en original og er ligeglad med at den kan have skrammer osv., kan det være et godt valg.

Vil du have en ny stol, som kun du har siddet i, så kan en kopi af Svanen fra en lovlig forhandler være en løsning. Det er helt op til, hvad dine personlige præferencer er.

Indretning med Arne Jacobsens Svanen

Få svanen som original eller kopi og indret dit hjem elegante

Ligegyldigt om du beslutter dig for en original, brugt eller reproduktion af Svanen, så vil designet være en fryd for øjet i dit hjem. Stolen kan fås i et væld af farver og fås både i stof og læder. Så du kan sammensætte lige din favoritkombination. Brug stolen som en sofistikeret lænestol i dagligstolen eller som elegant stol på kontoret.

Vil du nyde synet, så snart du står op, så brug Svanen i dit soveværelse, hvor du kan slappe af med en bog.  Vælg din yndlingsfarve og match den med et tæppe eller pude i samme farve.

Skal stolen bruges i en virksomhed, på et hotel eller reception? Hold en simpel stil i sort, grå eller brun for at få et sofistikeret udtryk. Den elegante drejefunktion gør det nemt at skabe et rum med flere stole, der kan stå i rundkreds og bruges til forskellige møder. Du kan derefter nemt dreje stolen rundt og skabe dit eget personlige rum.

 

”Swan Chair” – En international succes

Svanen blev første gang fremvist til omverden i 1956 i Paris, og officielt lanceret sammen med åbningen af Arne Jacobsens helhedsdesign af københavnske SAS Royal Hotel. Svanen var på alle måder skabt til en ’international karriere’, og som ”Swan Chair” samt tilsvarende respektive oversættelser er den kendt og populær i utallige lande.

Svanen er som Arne Jacobsens andre stole (bl.a. Myren, Dråben og Ægget) inspireret af naturens linjer og former, og forener lethed og elegance. Det er formentlig nøglen til stolenes popularitet i Danmark og resten af verden, hvor de bliver beundret og elsket.