Designer og arkitekt Poul HenningsenPoul Henningsen blev født d. 9 September 1894 i Ordrup. Som søn af forfatterne Agnes Henningsen og Carl Ewald voksede han op i et tolerant og moderne hjem. Man kan sige, at han blev født ind i et radikalt kulturmiljø hvor han, efter signende, havde en lykkelig barndom.

En mand med mange talenter

PH tryllede ikke kun med designs og arkitektur. Han var også forfatter, kritiker med mange holdninger, skribent (bl.a. hos Politiken og Tænk), lavede revyer, producerede film (1935 Danmarksfilmen) og udgav en bog samt meget mere. Han har virkelig sat sine spor på det danske samfund, og i særdeleshed hans designs er blevet en integreret del af Danmark.

I 1910 tog PH sin realeksamen og stod i murerlære. Herefter, i årene 1911-1917 tog han sin arkitektuddannelse på Det tekniske Selskabs Skole. Herunder tog han 3 semestre på Polyteknisk Læreranstalt. Han var desuden også malerstuderende hos Johannes Larsen i en periode. Det betyder at PH, ligesom mange andre af datidens oprørske og toneangivende arkitekter, også havde en håndværkerbaggrund og ikke var uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole.

I 1925 designede PH hans mest værdifulde bidrag til dansk design inden for belysning og lamper. Hans formål med designet af “PH lampen” var at opnå ensartet og blændfri belysning fra den skarpe glødepære. Selve lysarmaturerne til PH lampen blev fremstillet af en anden kendt designer nemlig Louis Poulsen.

PH´s mest kendte designs

Poul Henningsen lavede utrolig mange designs og lamper, der blev utrolig populære hos danskerne. De er stadigvæk populære og kan findes i utrolig mange hjem landet og verden over.

Hans mest kendte designs, i kronologisk rækkefølge:

* 1925 PH lampen
* 1931 PH flyglet
* 1936 7-point
* 1936 PH sengelampe
* 1942 Spirallampen
* 1958 PH 5
* 1958 PH Koglen

Her ud over designede han også Charlottenborg-pendlen, Slangestolen, Pavestolen, Slængstolen og Øksebordet samt Glassalen i Tivoli samt meget andet.

Design af sommerhuse

Som tidligere nævnt havde PH mange talenter og det betød, at det svenske typehusfirma Myresjöhus, i 1964, bad PH om at designe et sommerhus på maksimalt 50m2, der kunne masseproduceres. Han indgik aftalen med den forudsætning, at han selv måtte få et hus gratis. Dette hus blev opført i Gammel Skagen samme år og er senere blevet overtaget af hans svigerdatter Bente Henningsen.

Af uvisse årsager blev seriefremstillede og billige sommerhuse på det tidspunkt ikke en succes, og der blev kun opført tre huse i Danmark. Det i Skagen, et i Vejlby Strand og et i Jylland.

PH´s design lever videre

Kendt design af PHSom arkitekt så PH sit stiledial som kubisme (demokratiets ægte klasseløse kunst) og funktionalist hvorfor alt han også mene at alle design skulle afspejle deres funktion.

Efter et meget “kulturelt” liv hvor PH har skrevet sig ind i Danmarks historien på mange områder, døde han i 1967 i Hillerød. Kort efter hans død stiftede PH-forden, med Inger Henningsen som formand, PH-prisen som et minde om Poul Henningsen. Hans designs lever videre i bedste velgående selv mange år efter hans død. PH-lamperne er stadig utrolig efterspurgt, og de går ikke af mode lige foreløbig.