Den fantastiske historie bag Charles og Ray Eames succes

Charles and Ray Eames var et amerikansk ægtepar, der havde stor indflydelse på moderne arkitektur og design. Derudover var de kendt for deres bidrag til film, fotografi og kunst.  De fleste kender nok de ikoniske Eames chairs, som findes i rigtig mange hjem, indretningsmagasiner og offentlige bygninger. Dette er dog blot en lille del af det kreative pars bedrifter.

Charles og Ray Eames

Det kreative ægtepar Ray & Charles EamesCharles Eames blev født i 1907 i St. Louis, Missouri. Under sin skolegang udviklede han sin interesse for teknik og arkitektur. Efter sin universitetsuddannelse på Washington University, begyndte han at arbejde på et arkitektkontor. Efter sit første ægteskab i 1929, startede han i 1930 sit eget arkitektkontor. Han begyndte at arbejde sammen med Cranbrook Academy of Art i Michigan, hvor han blev ansvarlig for designafdelingen.

Ray Kaiser Eames blev født i 1912 i Sacramento, Californien. Hun uddannede sig indenfor kunst hos Hans Hofmann i New York. Herefter begyndte hun at arbejde sammen med Charles på Cranbrook Academy, som forberedelse til Museum of Modern Art’s Organic Furniture Competition. Her vandt Charles Eames og Eero Saarinen sine to først priser.

I 1941 blev Charles og Ray gift og flyttede sammen til Californien, hvor de fortsatte med deres indretningsdesign. Ray hjalp Charles under udviklingen af hans design og som Charles Eames sagde ’Alt hvad jeg kan gøre, kan Ray gøre bedre’. Sammen fremstillede de møbler som blev brugt af den amerikanske flåde under anden verdenskrig. Herman Miller Inc. overtog hurtigt produktionen af møblerne efter anden verdenskrig.

I 1949, designede Charles og Ray deres hjem i Pacific Palisades, Californien, sponsoreret af Arts & Architecture tidsskriftet. Husets moderne og originale anvendelse af materialer har betydet, at huset nu er et symbol på arkitektur og design. Formålet med huset var at bygge et hus beregnet til et ægtepar med voksne børn, som var interesserede i design. De flyttede ind i huset på juledag i 1949 og boede der resten af deres liv. Huset som de byggede, gav dem et sted at arbejde, have det sjovt og leve tæt på naturen.

I 1978 døde Charles Eames af et hjerteslag, mens han var på en forretningsrejse i sin hjemby Saint Louis. Året efter at Charles Eames døde, i 1979, blev han tildelt Dronningens Guld Medalje for Arkitektur i London. Ti år senere, i år 1988, døde Ray Eames. Deres designs lever dog videre i bedste velgående og er blevet absolutte klassikere inden for møbeldesign.

Charles og Ray Eames Filosofi

Det er ikke tilfældigt, at ægteparrets mange designs er blevet utroligt populære. Deres designs udspringer fra deres unikke ideer og filosofier.

Et citat fra Charles Eames beskriver hvordan deres tilgang til møbeldesign var:

“The role of the designer is that of a very good, thoughtful host anticipating the needs of his guests.”

Tankegangen her beskriver hvordan hver detalje er udtænkt og hvordan designet er skabt i forhold til mennesket. Det er ikke blot design for at være design. Det skal være funktionelt og skabt til ”gæsten”. Dette er blandt andet tydeligt i den klassiske Eames DSW stol, der er skabt, så den smyger sig om kroppen, når man sidder i den.

Charles og Ray Eames Hus

Charles & Ray Eames HusEt af parrets store værker er også deres hus kendt som: Eames huset. Det blev bygget i 1949 og parret både boede og arbejdede der resten af deres liv. Huset skabte rammen om deres filosofi om at opfylde deres gæsters behov. I deres designs var det ved at kræse om detaljerne og skabe et design, der var så funktionelt som muligt og tilpasset kravene fra gæsterne – eller brugerne. Deres hjem blev brugt til at velkomme deres gæster, udtænke kreative designs og prøve nye muligheder. De havde en konstant søgen efter at nytænke og genoverveje nye muligheder. Huset blev en legeplads for denne tankegang. I dag er huset et museum, hvor man kan opleve Eames ånd og kreative tankegang.

Charles og Ray Eames mest berømte værker

Charles og Ray Eames har lavet flere kreative projekter indenfor møbler, bygninger og film. Deres værker er stadig berømte i dag og deres møbler kan købes internationalt som original eller kopi.

Møbler

 • Eames DSW Stol
 • Eames DSR Stol
 • Eames Lounge Chair 670
 • Eames PACC Stol
 • Eames EA217 Stol
 • Eames EA116 Stol
 • Eames DSS-N Stol

Bygninger

 • Louis Post – Dispatch
 • Mary’s Church
 • Meyer House
 • Bridge House

Film

 • A Communications Primer
 • Toccata for Toy Trains
 • Tops
 • Power of 10
 • Fiberglass Chairs
 • SX-70
 • Eames Lounge Chair