Uanset om du er designnørd eller ej, så kender du sikkert Arne Jacobsens stol Ægget. Det er en af de absolut mest populære designstole. Både inden for dansk møbeldesign, men også på den internationale scene kender man Arne Jacobsen og hans mesterværk af en stol. Det stilrene og tidløse design passer perfekt ind i den skandinaviske designånd. Rene linjer, raffineret enkelhed og naturens organiske former.

På grund af det smukke design er det også en eftertragtet stol at købe som replica. Derfor er en Ægget kopi en af de mest efterspurgte designs inden for reproduktion af designmøbler. Her kan du få større indsigt i designet bag stolen og information om originalversionen og reproduktionen.

Historien bag Arne Jacobsens Ægget

Den smukke Ægget stol fås både i original og som Ægget kopi
Ægget af Arne Jacobsen

Den danske designer Arne Jacobsen tegnede Ægget, da han i slutningen af 1950’erne skulle tegne SAS Hotel Royal i København. Han stod også bag alt interiøret, og designede i den forbindelse den ikoniske stol Ægget i 1957. Den lige så kendte stol Svanen blev også tegnet i forbindelse med indretning af hotellet. De flotte kurver og det simple design er meget sigende for den moderne danske designstil.

Arne Jacobsens ide var, at sæde, armlæn og ryg skulle være ét sammenhængende stykke. Arne Jacobsen var den første til at benytte denne helt nye teknik, som Ægget er konstrueret ud fra.  Han brugte for første gang en stærk indre skal af skum under polstringen. Og det var hjemme i sin egen garage, at Arne Jacobsen eksperimenterede med at udvikle prototypen til denne skal.

Arne Jacobsens tanke bag Ægget var, at stolen skulle være skulpturel, og dette er nok netop nøglen til dens popularitet. Det er ikke blot en stol, men et kunstværk med masser af karakter. Se en video her om hvordan stolen bliver skabt, så du kan få en idé om den organiske proces.

Pris på Ægget kopi og original

Indret et smukt hjem med Ægget kopi eller originalGår du med overvejelser om at købe Arne Jacobsens Ægget? Så har du muligvis allerede set, at prisen for den originale stol ligger mellem 35.000 og 70.000 . Dette afhængiger af hvilket materiale, du vælger stolen i.

Selvom mange elsker designet, så kan prisen for den originale stol kan være helt uden for rækkevidde for rigtig mange med en gennemsnitsindkomst. Derfor er en mulighed at købe Ægget som replica i Irland. Her har flere virksomheder specialiseret sig i at reproducere og sælge Ægget kopier. I Irland er der andre regler for ophavsretten, og det er derfor helt lovligt. (Hvilket du kan læse mere om på forsiden)

Hvis du køber stolen af en ordentlig virksomhed, der har specialiseret sig i netop reproduktion af designklassikere, vil du kunne få en lækker stol til en meget billigere pris end originalen. Stolen kan laves i de samme materialer som originalerne og fås i både læder, naturlæder og stof i alverdens farver. Du kan finde meget mere information om hvordan produkterne er fremstillet og hvilke materialer, der er brugt hos de forskellige online butikker. Klik her for at få mere information om reproduktion af Ægget.

Ønsker du en fodskammel til stolen, så skal du huske at lægge den oveni prisen. Den følger oftest ikke med hvad enten du køber den fra Fritz Hansen eller fra en virksomhed, der reproducerer stolen.

Pris Ægget læder Ægget stof Fodskammel læder Fodskammel stof
Fritz Hansen Original Ca. 69.000 DKK Ca. 39.000 DKK Ca. 16.500 DKK Ca. 13.000 DKK
Brugt/second-hand Kommer helt an på hvilken stand produktet er i. Husk at være meget opmærksom på hvor varen kommer så, så du ikke ender med stjålne varer.
Replika (lovligt fra Irland) Ca. 7500 DKK Ca. 7000 DKK Ca. 2500 DKK Ca. 2000 DKK

Dette er blot en vejledning af priser for at give et overblik.

Ægget replica eller original til dit hjem

Få råd til mere design med kopimøblerOm du vælger Ægget i replica eller original er et spørgsmål om økonomi og præferencer. Uanset vil stolen med sit design sætte sit unikke præg på et hvilket som helst rum.

Stolen kan stå alene som en smuk skulptur eller i samspil med flere Ægget stole, hvor de kan danne “et rum i rummet”.

 Stolene passer fx perfekt ind på de lyse trægulve i mange danske stuer, der er præget af rene linjer og enkelthed. Det kan fx være et eksemplar af Ægget i en af de mange farver, som giver kontrast til de hvide vægge og møbler. Måske skal stolen være i samspil med et fedt maleri i samme farve eller en pude eller gulvtæppe.

Du kan også gå efter den klassiske Ægget stol i mørkt eller lyst læder, som holder rummet helt stilrent. Kontoret, soveværelset, galleriet eller vinterhaven vil også live op med den smukke stol hvad enten, det er en original eller en Ægget kopi.

Mulighederne er mange for indretning og farve- og materialevalg. Så hvis du ønsker at få en af de største danske designklassikere i dit hjem, kan du enten gå til en af de danske møbelforhandlere, eller du kan købe en identisk Ægget kopi fra en af de etablerede forhandlere online.

Fakta Boks

Engelske navn Egg Chair
Designer Arne Jacobsen
Oprindelsesland Danmark
Original producent Fritz Hansen
Originalpris 35’000 – 70’000
Kopipris Cirka 10% af originalprisen
Lignende møbler Svanen / Swan chair
Womb chair
Ox chair / Oksen